Strejda "GOOGLE“, vševědoucí strýček

23. 06. 2017 7:44:08
Přemýšleli jste někdy nad tím co všechno o vás strejda GOOGLE ví? Jaké informace vlastně poskytuje pomocí vyhledávání a procházení obsahu na internetu? Lze tyto informace zneužit? Lze se vůbec bránit proti takovému zneužití?

..........strejda Google všechno ví a na všechno vám odpoví....

Vyhledávač GOOGLE funguje již hezkou řádku let. Vždy se řadil mezi nevýznamnější vyhledávače v internetové světě.

To je informace, s kterou je dnes seznámeno každé malé dítě. Málokdo však, ví na jakém principu vlastně strejda GOOGLE funguje.

Tento vševědoucí strýček nám všem vždy a za jakékoliv situace, podával odpovědi na naše otázky, byl takovým chytrým virtuální strejdou, který věděl opravdu všechno. Tedy alespoň většina z nás si myslela, že ví všechno. Opak byl pravdou, on sice věděl všechno, ale to všechno bylo pouze to, co bylo už jednou někde vyřčeno, nebo zapsáno v nějaké chytré knize. Samozřejmostí bylo vždy to, že jste pomocí strejdy "GOOGLA" mohli najít jakoukoliv společnost, zprávu ze světa, najít si tu nejlepší destinaci pro svou dovolenou a podobně. Ale pouze tohle, našemu chytrému strýčkovi nestačilo, protože vy jste se mohli zeptat na cokoliv a on vám pochopitelně odpověděl, čerpali jste z jeho vědomostí a informací, které on měl a moc rád vám je poskytl.

A co vy? Vy jste si všechny informace nechávali pro sebe, informace kam teda nakonec pojede na tu dovolenou a jaké věci rádi nakupujete díky jeho doporučení. Informace, které strýčka tak zajímaly. V tu chvíli si strejda uvědomil, že on vlastně neví nic. Nic o vás.

To strejdu "GOOGLA" moc trápilo a začal všechny tyto informace o vás shromažďovat. Začal si dávat dohromady informace o tom, na jaké stránky chodíte, o co se zajímáte. Prostě veškerý vámi sdílený obsah, si začal shromažďovat do své databáze a začal se stávat opravdu chytrým a vševědoucím. A protože byl opravdu moc chytrý a vševědoucí, nechtěl mít ve svých informacích o vás nepořádek. Přemýšlel nad tím, jak si všechny ty informace o vás "sesumírovat“ do nějakým přehledných složek, aby se mohl lépe v té záplavě informací orientovat, nestačilo mu pouze vědět to, z jaké IP adresy mu byl sdílený obsah poskytován, nebyl hloupý a věděl, že lidé nechodí na internet pouze z pohodlí svého domova, ale že i v práci hledají a sdílí svůj obsah. Proto pro nás vymyslel své účty, aby byl opravdu důkladným. Poskytl nám i emailový prostor pro sdílení našich zpráv, který velice šikovně spravoval a tím pádem měl o nás další nové, soukromé informace.

Strýček "GOOGLE" nebyl nikdy nemoderní stařec, ale pán v nejlepších letech a vždy se zajímal o to, jak být tím nejlepším rádcem a pomocníkem pro lidi, kteří s ním chtěli sdílet své informace. Proto dbal na jejich pohodlí a komfort a vymyslel vlastní webový prohlížeč, kde si společně se svými příznivci může ještě efektivněji předávat všechny ty zajímavé informace. Tak tedy vznikl CHROME. Velice šikovné prostředí přizpůsobené pro surfování na internetu, zde si můžete založit vlastní, nový účet anebo se přihlásit již k zaregistrovanému účtu a tím dát strejdovi informaci, že to právě VY teď surfujete a sdílíte, popřípadě vyhledáváte nějaké informace. Strejda nelení a okamžitě začne zpracovávat obsah, který jste mu již dříve sdělili a podle toho vám nabídne ty nejexkluzivnější informace. Nabízí je i v době, kdy po nich zase až tak moc netoužíte. Náhoda je ovšem blbec a vy možná zapomenete na to, že jste vlastně chtěli jet na dovolenou, kterou jste hledali před třemi týdny. To strejda nikdy nedopustí a raději vám zobrazí po krajích vašeho monitoru, všechny ty nejlepší zájezdy, o nichž momentálně ví, cílené destinace jsou pochopitelně ty, které vás nejvíce zajímají a které jste před těmi třemi týdny vyhledávali. Přestože tyto informace strejda "GOOGLE" rád poskytuje, ale protože to není žádný vtíravý strejda, umožní vám stáhnutí doplňkového softwaru, jehož hlavní funkcí je blokovat nechtění obsah ve vašem prohlížeči. Tím prohlížečem nemusí být pouze CHROME, může to být jakýkoliv internetový prohlížeč.

Tento doplněk se jmenuje ADBLOCK a přímo se specializuje na blokování reklam na internetu, je volně šiřitelný, tj. kdokoliv si ho může stáhnout a nainstalovat do svého prohlížeče. Malou nevýhodu ADBLOK přesto má, vy sice nemáte plný monitor reklam a různých nabídek bůh ví na co, to je pravda, ale také je pravda to, že strejda dokáže obejít i ADBLOCK. Vámi sdílený obsah se sice neubude už dále nabízet v podobě reklam ve vašem prohlížeči, ale to neznamená, že náš milý a chytrý strýček již dále nesleduje to, co hledáte a oč se zajímáte, takhle tolerantní strejda zase není, to ne.

Strejd je opravdový pomocník a hlavně veliký pracant. On nezůstal stát na místě, chtěl natolik pomáhat nám všem, jenž využíváme služby internetu a sdílíme tam své osobní informace, tak moc toužil nám pomoci, přemýšlel a přišel na to, že lze své služby rozšířit i mimo počítače a notebooky, ale že lze získávat informace i pomocí mobilních telefonů, později tabletů. Takže šel a koupil společnost ANDROID, která vyvíjela úplně nový operační systém, který nesl název společnosti. Operační systém byl "open source“ platformou, takže do něho šlo přidat takřka cokoliv a to bylo tou hlavní cestou našeho strejdy. Najít způsob, jak se rozšířit mezi co nejvíce uživatelů po celém světě a díky tomu tak sdílet jejich informace a být zase o kousek chytřejší.

Mohl bych zde dále a dále popisovat to, jak se strejda za ty roky vyvinul, ale to myslím víme skoro všichni. Podstatou je ta genialita a zároveň také ohromné riziko, jakým způsobem nás strejda "GOOGLE" obsáhl. Původně mě napadlo slovo OVLÁDL. Ale on nás přece neovládá, pouze jen sbírá informace o námi sdíleném obsahu, proto si myslím, že slovo OBSÁHNOUT je tím pádem více na místě. Je až neuvěřitelné jak velký objem informací o nás nebo o čemkoliv jiném, přes tento obří kolos jménem GOOGLE denně proteče.

Dá se tomu vůbec nějak bránit??

Já myslím, že zaručený návod na to, jak uchránit svá data před zneužitím asi není, protože jsou to stále pouze jen lidé, kteří tento kolos vyvíjí a učí ho, jak a co má dělat, a proto i další lidé tento kolos mohou zneužít.

Vlastně jedna zaručená ochrana je a rád bych vám jí demonstroval na příhodě, která se mi skutečně stala:

Bude tomu tak dva, možná už tři roky, kdy jsme se společně s kamarádem nad tímto tématem pozastavili, bylo to pochopitelně u sklenice piva. Neseděli jsme v té hospůdce samotní, bylo tam spoustu hostů, kteří absolutně neposlouchali to, o čem se bavíme. Pouze jeden podnapilý pán, sedící u protějšího stolu, se zaposlouchal do našeho rozhovoru a nevěřícně na nás valil oči, po nějaké době jsme si s kamarádem všimli, jak chudák s toho co právě slyšel, zapomněl i konzumovat pivo, které pomaličku přímo před ním větralo. Takto nás vydržel sledovat asi 15-20 minut, déle to asi nemohl vydržet, protože se zvedl a pomalinku se přimotal k našemu stolu. Velice ho zajímalo, zda to vše co zaslechl je pravda?? Kamarád i já jsme pokývli na znamení souhlasu. To, co se v dalších pěti minutách odehrávalo, bylo jedním z nejúžasnějších a nejvíc úsměvných zážitků v mé životě. Opilec v tu ránu vystřízlivěl a měl spoustu otázek, na které jsme oba odpovídali a velice se u toho bavili, poslední otázka nás úplně odrovnala, hlavně pánova reakce na naší odpověď. Pan se totiž zajímal, zda by ho mohl, jako někdo přes ten "fernet“ (internet) najít nebo jako nějak zneužít, třeba jeho „stará“, zda by jako mohla zjistit to, že zase sedí v hospodě. Na jeho otázku přišla logicky moje otázka: „ A strejdo máte internet v mobilu anebo internet doma, myslím teda jako třeba na počítači?? Nejsi blázen?? Copak já bych dělal s počítačem nebo mobilem??“ Odpověděl mi bez jakéhokoliv váhání, na mou otázku otázkou. V tu chvíli mě i kamaráda odrovnal takovým způsobem, že trvalo asi deset minut, než jsem byl schopný mu odpovědět. Po chvilce, tedy po hodně velké chvilce, když jsem byl konečně schopný odpovědi, otočil jsem se k tomu pánovi a s úsměvem ne rtech mu odpovídám: „Strejdo jestli nemáte mobil a ani doma nemáte počítač, natož ještě k tomu internet, nemůžou na vás nikdy přijít.“ V tu chvíli byl ten opilec, tím nejspokojenějším člověkem na této planetě. Uklonil se a pomaloučku odcházel ke svému stolu, naposledy se otočil těsně předtím, než se usadil a pravil: „Chlapci ani nevíte, jakou jste mi udělali radost, já už myslel, že si pro mě ta moje bába přijde a já už si nedám další pivečko. Víte, já mám dnes takovou žížeň“..................

Myslím si, že víc výstižně, to popsat prostě nejde, to jak se nejlépe bránit proti zneužití vaši soukromích dat na internetu. A troufám si říct, že na toho opilce je i "strejda GOOGLE krátkej"

Bojím se pouze toho, jak moc budou ohrožené naše soukromé informace až nás do pár let dostihne INTERNET VĚCÍ a bude běžnou součástí, každé domácnosti v naší zemi

Autor: Jiří Havlíček | pátek 23.6.2017 7:44 | karma článku: 20.12 | přečteno: 970x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 20.56 | Přečteno: 289 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 502 | Diskuse
Počet článků 12 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1061

Jsem člověk, který se snaží přetrvat co nejdéle v tom stavu. To to je informace, které by měla stačit k dosažení potřebných 100 znaků :-)

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...