Bismarckovský model zdravotnictví v Čechách

26. 06. 2017 4:36:28
Proč se u nás tento skvělý model zdravotnictví, stal zdrojem obživy pro různé typy hladojedů a obchodníků, kteří kupčí z našim zdravím??? Jak je možné, že pojišťovny a farmaceutické společnosti na nás tím to způsobem parazitují??

......odírají nás o miliardy korun, tím že nám určují, jaké léky jsou nejvíce vhodné. Vhodné pro jejich byznys, nikoliv pro zdraví pojištěného.....

Asi by se slušelo říci proč?? Proč jsem se rozhodl psát zrovna o tomto tématu. V době, kdy je hlavním tématem veškeré civilizované společnosti, migrace migrantů (imigrantů). Odpověď je velice jednoduchá. Proč bychom měli přijímat do naší společnosti jedince, o které bychom se měli starat, když se zatím důstojně nedokážeme postarat ani sami o sebe?? Proč bychom měli pečovat o lidi, kteří nechtějí respektovat naše zvyky a kulturu.

Přijde mi to velice komické, když si představím, že bych k někomu přijel na návštěvu a určoval mu v jeho domácnosti, co a jak budeme dělat a kolik mi dá ze své vlastní kapsy peněz za to, že mu budu určovat v jeho vlastní domácnosti podmínky našeho společného soužití. A jako bonus k tomu všemu, když budu mít chuť, znásilním mu dceru i s manželkou, tedy v tom lepším případě. V tom horším případě je prostě zabiju. V rámci svého vyznání a své kultury, kde je to prostě takhle běžné.

I po našem státečku chce evropská unie, abychom přijímali uprchlíky a poskytovali ji zázemí pro jejich životy. Nezajímaje je to, že nejsme schopni jako stát, zaručit takové zázemí ani pro své občany. Prý bychom měli být srovnatelným partnerem a v rámci toho, že bere z fondů EU, měli bychom to také v případě potřeby vracet.

První a hlavním problémem bude nejspíše asi to, že stále nejsem srovnatelným partnerem. Nebo už jste snad slyšeli, že by v ostatních zemích EU dělali občané dobročinné sbírky na to, aby bylo na operaci pro nemocné dítě, nebo že by se vybírala víčka od „petek“, aby bylo na vozíček pro malého kluka či holku?? Kromě našich bývalých bratrů a sester ze Slovenska, tam jsou na tom ještě o trochu hůře než my.

Zde se dostáváme ke kořenu mého tématu. Co máme všichni společného??? Němci, Rakušané, Slováci i my Češi. Společný model nebo chcete-li systém zdravotnictví. Tímto modelem je „Bismarckovský model zdravotnictví“.

Co to vlastně je??

Stručná charakteristika tohoto modelu zdravotnictví:

Zdravotnický systém založený na veřejném (povinném) zdravotním pojištění byl uplatňován nejdříve těchto zemích: Německo, Francie, Rakousko, Holandsko, Belgie, Lucembursko, Švýcarsko. V 90. letech byl zaveden také v ČR, na Slovensku, Polsko, Maďarsku aj.

Bismarckovský model je historicky nejstarším zdravotnickým systémem;

  • založen na principu solidarity;
  • vznikl koncem 19. století v Německu, zakladatel Otto von Bismarck;
  • zdravotní pojištění je součástí komplexního sociálního zabezpečení, které se stalo povinným (spolu s nemocenským, úrazovým a důchodovým pojištěním);
  • povinnost zaměstnavatelů a zaměstnanců platit sociální/zdravotní pojištění jako určité procento příjmu;
  • zdravotní pojišťovny jsou většinou veřejné a neziskové, někdy také soukromé (Holandsko); jejich počet variuje (v Německu okolo tří set pojišťoven, v Rakousku osm, v Maďarsku jedna);
  • rozsah garantované péče je vesměs podobný, existují však určité rozdíly mezi jednotlivými státy.

Výhody bismarckovského modelu zdravotnictví

  • všeobecná dostupnost zdravotní péče, rovný přístup;
  • jistota pojištěnce, že bude poskytnuta potřebná péče;
  • vysoká kvalita péče;
  • svobodný výběr a pluralita poskytovatelů zdravotní péče;
  • spokojenost pacientů;
  • výrazná decentralizace, významnou roli mají regionální orgány a poskytovatelé, méně pravomocí centrální vláda;
  • povinnost zdravotní pojišťovny občana pojistit, ať je jeho zdravotní stav jakýkoliv.

Nevýhody bismarckovského modelu zdravotnictví

  • vysoká cena péče (dlouhodobě v řadě zemí přesahuje 10 % HDP, přesto jsou však náklady na zdravotnictví nižší, než v zemích s tržním zdravotnictvím – např. v USA 17 % HDP);
  • velké administrativní náklady (provoz pojišťoven, IT technologie, velký počet administrativního personálu);
  • složitost vztahů pacient – poskytovatel zdravotní péče – pojišťovna.

Proč teda tento model zdravotnictví nefunguje u nás stejně, jako v jiných zemích, kde je používán? Je to pouze tím, že jsem ekonomicky slabšími? Nebo snad tím, že je u nás špatně postavený zdravotní systém zdravotní péče či sytém sociálního zabezpečení?

Neznám přesné odpovědi na tyto otázky. Jediné, co s určitostí mohu říci, že je zde něco špatně.

Je přece zvláštní, když v Čechách nelze dostat předpis na lék, který je v Čechách vymyšlen a dokonce se zde i vyrábí. Jedná se o lék, který snižuje hladinu cukru v těle. Není to klasický inzulin, který si pacient musí několikrát denně aplikovat do těla pomocí inzulinového pera. Jedná se o zvláštní druh inzulinu, který se do těla uvolňuje postupně, dle aktuální hladiny cukru v těle. Jednoduchý účinný princip. Jednou týdně si aplikujete určité množství tohoto inzulinu, který se uvolňuje postupně, během celého kalendářního týdne. Ano opravdu tento inzulin dokáže účinkovat v těle sedm dní a to není jeho jediná výhoda, další jeho výhodou je to, že dokáže samostatně regulovat hladinu cukru v těle, takže pacient se už nemusí podstatě měřit pomocí glukometru, protože inzulin ve spolupráci s jeho tělem, dokáže sám regulovat hladinu cukru v krvi tak, aby to bylo efektní a účinné.

Proč tedy naše pojišťovny nechtějí hradit tento zázrační lék na diabetes?? Protože není pro ně výhodný. Je sice o trochu dražší, ale když spočtete, na kolik vyjde léčba tímto novým inzulínem bez nutnosti použití glukometru, rozdíl v ceně oproti ceně léčby zastaralým inzulinem, není zase až tak rapidní. Ba naopak si myslím, že když spočtete náklady a účinky léčby, je mnohem ekonomičtější.

Tak proč tedy pojišťovny nechtějí pacientům tento lék hradit?? Ohání se vysokou cennou léku? Proč rozhodli o tom, že při ceně kolem dvou tisíc korun měsíčně, kterou by musel pacient doplácet, není prozatím adekvátní to, aby tento lék naši lékaři pacientům začali předepisovat? Proč je v Německu tento lék běžný a pacienti za něj doplácí pouze 5 eur, tedy zhruba něco kolem 131 korun?? 5 eur za dávku na celý měsíc. Proč v Německu doplatek na jakýkoliv lék je 5 eur?? Není to pouze tím, že v sousedním Německu pouze dokáží mnohem lépe a efektivněji hospodařit z penězi, které vybírají od svých občanů na zdravotní pojištění?? Proč u nás jakýkoliv způsob, jakékoliv léčby začíná být nadstandartní záležitostí?? Proč se na operace čeká v řádů měsíců?? A proč výměna endoprotézy trvá stejně dlouho, jako postavit dvougenerační rodinný dům??

Podle mě chyba není jen nastavení systému výběru dávek v ČR. Dokonce věřím tomu, že i kdybychom do státní pokladny odváděli na zdravotním pojištění trojnásobek peněz, nic by se nezměnilo. Dokud budeme s těchto peněz vyplácet milionové odměny vrcholovým manažerů farmaceutických společností a darmožroutům v pojišťovnách, nikdy se nedostaneme na úroveň ostatních civilizovaných zemí.

Jak je možné, že lékaři, kteří jsou placeni s těchto vybraných peněz, podepisují smlouvy s farmaceutickými společnostmi o tom, jaké léky budou pacientovi předepisovat a jakou provizi s toho budou mít?

Proč se takto kupčí ze zdravím Čechů??? Proč senioři po zaplacení měsíční dávky léků, kterou potřebují pro život, živoří a přežívají v nedůstojných podmínkách? Vždyť i oni přispívali na své zdraví.

A pak si přečtete slogany typu: „Úspěšná budoucnost naší země“. Omluvte mou upřímnost, ale z toho se mi chce zvracet. Stojí někdo o takovou budoucnost? O budoucnost, kde nemá jistotu výše věkové hranice odchodu do důchodu?? V zemi kde se používají zastaralé léky a není na léčbu potřebných?

Já tedy nevím, ale já prozatím budoucnost naší země moc optimisticky nevidím a doufám, že se dožiji doby, kdy i u nás bude Bismarckovský model zdravotnictví fungovat tak, aby lidé nemuseli dělat sbírky pro nemocné děti.

Autor: Jiří Havlíček | pondělí 26.6.2017 4:36 | karma článku: 20.95 | přečteno: 731x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.26 | Přečteno: 270 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.10 | Přečteno: 462 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.18 | Přečteno: 112 | Diskuse
Počet článků 12 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1061

Jsem člověk, který se snaží přetrvat co nejdéle v tom stavu. To to je informace, které by měla stačit k dosažení potřebných 100 znaků :-)

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...